Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Θέατρο εβδομάδας: Cuba libre

Της Ανθούλας Γιατροπούλη,

    Η παράσταση Cuba libre, είναι μια έκφραση έντονου ερωτισμού, εξωτικών αρωμάτων, λατινικών χορών και τραγουδιών, κοινωνικής απομόνωσης και ανθρωπίνων αδυναμιών. Είναι ένα πρωτότυπο σενάριο, ένα ταξίδι ουσιαστικά, που σίγουρα θα αγαπηθεί από όλους. Τέσσερις ηθοποιοί, προσεγμένη σκηνοθεσία και δίωρη παρουσίαση των γεγονότων, είναι τα συστατικά της επιτυχημένης αυτής παράστασης.

    Η Παναγιώτα Βλαντή, στο ρόλο της Μαρίας Σύλια, είναι η πρωταγωνίστρια, η οποία δεν λείπει λεπτό από την σκηνή. Μια μοναδική ερμηνεία, συγκινεί, αλλά και δίνει χαρά στο κοινό, ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων. Η Μαρία Σύλια, ζει στο σπίτι κλειδωμένη, μαζί με την αδερφή της, το ρόλο της οποίας ερμηνεύει η Αντιγόνη Δρακουλάκη, περιμένοντας πολιτικό άσυλο. Η πρωταγωνίστρια φυλακίζεται αρχικά, πάντα μαζί με την αδερφή της, λόγω των επαναστατικών βιβλίων που έχει γράψει, αλλά ο άντρας της από το εξωτερικό καταφέρνει να βγουν από την φυλακή όπου τις βασάνιζαν και να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο μόνος ο οποίος επιτρέπεται να επισκέπτεται τις δύο γυναίκες και να παρακολουθεί αν χρειάζονται κάτι, είναι ένας φύλακας, ο οποίος ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Αντώνη Καρυστινού. Ανάμεσα στον φύλακα και την πρωταγωνίστρια, αναπτύσσεται μια διαφορετική σχέση από αυτή του φύλακα και της κρατούμενης. Ο τέταρτος ηθοποιός, είναι ο Αργύρης Γκαγκάνης, ο οποίος έχει διπλό ρόλο, έναν φύλακα και έναν Λατίνο μουσικό, ο οποίος αναπτύσσει επίσης μια ιδιαίτερη σχέση, αλλά με την αδερφή της Μαρίας Σύλια.





    Η Παναγιώτα Βλαντή, βάζει την δική της μοναδική πινελιά στον ρόλο, με τον αυθορμητισμό της και το φυσικό παίξιμό της. Μια μοναδική ερμηνεία, καταπληκτική κίνηση και τρομερή έκφραση ματιών. Σε κάποια στιγμή, ο φύλακας της δίνει ροδόνερο, το οποίο της το στέλνει ο άντρας της από το εξωτερικό. Από την χαρά της, λούζει το κοινό και μετά λούζεται και η ίδια. Προς το τέλος της παράστασης, φέρνει τρεις γλάστρες βασιλικού, από τις οποίες κόβει ένα φύλλο και το προσφέρει στον θεατή που κάθεται σε εκείνο το σημείο. Εγώ είχα την τύχη να είμαι στην θέση αυτή και το βλέμμα της Παναγιώτας εκείνη τη στιγμή πραγματικά μαγνητίζει και γενικά η σταθερή φωνή της δεν αφήνει τον θεατή να αφαιρεθεί.
    Η Αντιγόνη Δρακουλάκη, είναι άμεσα εξαρτημένη από τα λόγια και τις πράξεις της αδερφής της, έτσι αρχικά κατευθύνεται. Στο τέλος όμως, κάνει την επανάστασή της, δείχνοντας το υποκριτικό ταλέντο της και εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά της, μέσα από δυνατά λόγια και ριψοκίνδυνες πράξεις. Η δραματικότητα που δίνει στην ηρωίδα, είναι έντονη και την ερμηνεύει άψογα. Οι φωνές και τα δάκρυά της, γεμίζουν την σκηνή, στο τέλος της παράστασης, ενώ αρχικά παρουσιάζεται χαρούμενη και αισιόδοξη. Έτσι δείχνει σταδιακά την συναισθηματική απόκλιση της ηρωίδας της.
 

    Ο Αντώνης Καρυστινός, παρουσιάζεται αρχικά με άγριο και βίαιο προσωπείο, χτυπώντας και βασανίζοντας τις ηρωίδες. Τρομάζει τον θεατή με τις φωνές του, κάνοντας τον ήρωά του μισητό. Μετά όμως, ερωτεύεται την Μαρία Σύλια και γίνεται γλυκός και συμπονετικός, κάνοντας το κοινό να τον αγαπήσει. Δημιουργεί έντονα και αντίθετα συναισθήματα στον θεατή, τον μπερδεύει, αλλά τελικά τον γεμίζει με την τέλεια ερμηνεία του. Το κακό παιδί, όπου διακινδυνεύει τα πάντα για τον έρωτα, κερδίζει εντυπώσεις και το χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης. Ένας καταπληκτικός ηθοποιός και ένα πολύ γλυκό παιδί.
    Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί ηθοποιοί, φαίνεται να τραβούν τα βλέμματα και να γεμίζουν την σκηνή, όμως η αποκάλυψη της παράστασης, είναι ο Αργύρης Γκαγκάνης. Πριν την παράσταση, ομολογώ δεν τον ήξερα, ενώ τώρα κατατάσσεται στους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Ενώ ο ρόλος του, είναι ο μικρότερος σε έκταση από τους υπόλοιπους, με την καταπληκτική κίνηση, την μελωδική φωνή του και την τρομερή ερμηνεία, καταφέρνει να σβήσει τους υπόλοιπους ηθοποιούς από την σκηνή και να καθοδηγεί εκείνος το βλέμμα του κοινού. Σαν Λατίνος μουσικός, τραγουδάει συνέχεια μια στροφή από ένα ισπανικό τραγούδι, τη οποία στροφή τραγουδάει και ο θεατής από μέσα του, επηρεασμένος από την ερμηνεία του Γκαγκάνη. Αυτός ο δυναμισμός και η τρέλα που βγάζει, είναι τα στοιχεία που παίρνει ο θεατής από ένα τέλειο ερμηνευμένο ρόλο.

    Είναι μία παράσταση που κανείς δεν πρέπει να την χάσει. Μέχρι τις 16 Ιουνίου, θα βρίσκεται στο θέατρο Αγγέλων     Βήμα, στην Ομόνοια, Σατωβριάνδου 36. Τα εισιτήρια κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή είναι στα 15 ευρώ και το φοιτητικό στα 10, ενώ κάθε Πέμπτη και Παρασκευή είναι για όλους 10 ευρώ. Κάθε Τετάρτη και Κυριακή η παράσταση ξεκινά στις 19:00, ενώ κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο ξεκινά στις 20:00. Την σκηνοθεσία και την μουσική επιμέλεια υπογράφει η Αναστασία Ρεβή και το σενάριο είναι του Nilo Cruz.

    Μια δραματική παράσταση, που ξεχωρίζει από τις ερμηνείες των ηθοποιών και από την μονοτονία των σύγχρονων παραστάσεων, γεμάτη συναισθήματα, αρώματα και μουσική, αξίζει να την παρακολουθήσετε. Το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι η μετακίνησή σας στην περιοχή αυτή.
Καλή σας διασκέδαση!



Σημείωση αναγνώστριας: 
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού,η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι και την 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ!